BJÖRN BORG

Björn Rune Borg er en svensk tennisspiller som i mange år var rangert som nummer en i verden. Borg regnes den dag i dag som en av de aller største mannlige spillerne sporten noen gang har sett. I perioden mellom 1974 og 1981 ble han den første mannlige tennisspilleren i historien til å vinne 11 Grand Slam singel-titler. Borg vant seks under French Open og fem seire på erverdige Wimbledon. Han vant også tre Open Era mesterskap, og stoppet ikke før han hadde fylt opp premieskapet med hele 15 Grand Prix Super Series. Borg satte i løpet av karriere en rekke rekorder som ennå ikke er slått, snart 30 år etter at han la opp som tennisspiller. Blant rekordene som bærer hans navn er flest seire under Grand Slam turneringer. Borg vant 51% av alle kamper han startet. Han er den eneste mannlige spiller som har vunnet både French Open og Wimbledon i tre år på rad, og han har vunnet Grand Slam titler uten å tape et eneste sett.

 

Björn Borg AB
Etter å ha lagt tennis på hyllen fokuserte Borg på sin egen linje med klær. Det hele startet med undertøy, men i dag består kolleksjonen fra Borg av en lang rekke klær og tilbehør. Undertøy er dog ennå selskapets bestselgende vare. Selskapet til Borg heter World Brand Management (WBM), og har butikker i syv europeiske land, hvor Sverige og Nederland er landene med fleste butikker. De senere årene har Borg også slått seg kraftig opp i land som Tyskland og Storbritannia. Siden 1997 har Borg samlet alle rettigheter til sitt eget merke under selskapet WBM. I dag er det utelukkende WBM som har rettigheter til navnet Björn Borg, og det eneste selskapet som har rett til å produsere, markedsføre og selge Björn Borg-produkter verden over. Hovedprodukter Borg i dag selger er i kategorien undertøy, sko, vesker, briller og parfyme.
Nye markeder
I et forsøk på å spre sitt varemerke og nå en ny yngre kundegruppe, har Bjørn Borg og WBM også laget et spill i samarbeid med Isbit Games. Spiller har fått navnet “First Person Lover”. Spillet er av typen “One shooter game” og går ut på at man som spiller skal redde verden fra hat og spre kjærlighet. På vei gjennom spillet kan spilleren kle opp sin spillfigur i Bjørn Borgs klær og tilbehør. Da spillet kom ut fikk det mye kritikk da det lar spillfigurer bare være ikledd Bjørn Borgs undertøy og ikke noe annet. Spillet hadde dog den effekten Borg og WBM hadde håpet på, for etter lansering økte salget av Bjørn Borg undertøy med opp til 32% i de landene spillet ble lansert.
Miljøfarlig
Den 13. august 2008 rapporterte den svenske avisen Göteborg Posten at de hadde funnet høye nivåer av nonylfenoletoksylat (NPE) i Björn Borg undertøy. To par svarte Björn Borg undertøy, kjøpt fra to forskjellige butikker, ble funnet å ha konsentrasjoner på henholdsvis 860 mg NPE / kg og 490 mg NPE / kg. På denne tiden var NPE allerede forbudt for bruk i EU på grunn av miljøhensyn, men import av produkter som brukte NPE under produksjon var fortsatt tillatt. Det var den svenske tekstilimportørforeningen som anbefalte Borg å bruke nonylfenoletoksylater og hadde nylig foreslått en grense på 950 mg NPE / kg tekstiler, mens den svenske naturvernorganisasjonen og Sveriges kommunale vannforetak anbefaler en grense på 20-50 mg NPE / kg. Anna Carin Modin, prosjektleder hos Björn Borg AB var raskt ute og lovet at selskapet skulle innfinne seg med de regler EU hadde satt. I løpet av bare 8 måneder la WBM om hele sin produksjon, og undertøy som i dag selges under merkenavnet Bjør Borg var det første undertøysmerket i Sverige til å motta et svanemerke.

 

Hos Nesttunsenteret kan du finne et stort utvalg av Bjørn Borgs kolleksjon hos butikken Bjørn Borg Wear.