GANT

Gant er et internasjonalt klesmerke med hovedkontor i Stockholm, Sverige. Selskapet ble grunnlagt i 1949 av Bernard Gantmacher og var opprinnelig basert i New Haven, Connecticut.
Gant er i dag et av verdens mest anerkjente varemerker innen klær for menn. Selskapet blir av mange omtalt som selskapet som brakte finskjorter til massene. Gant har gjennom årene også vunnet en rekke priser for deres innovative design og nytenkende knappeløsninger for både skjorter og bukser.

 

Historien

Bernard Gantmacher ankom New York City i 1914, som jødisk innvandrer fra det russiske imperiet. Gantmacher fikk seg jobb på en tekstilfabrikk hvor han sydde skjortekrager mens han studerte for å bli apotektekniker. Noen år etter at han ankom New York møtte han sin fremtidige kone, Rebecca Rose, en knapp- og knapphullsspesialist som jobbet for samme firma. Paret flyttet sammen i løpet av kort tid og da Gantmachers returnerte fra militærtjenesten etter første verdenskrig, giftet paret seg og grunnla sammen Par-Ex Shirt Company med forretningspartneren Morris Shapiro. Selskapet produserte skjorter for kjente merkevarer, inkludert Brooks Brothers, J. Press og Manhattan. Da Rose i 1927 ble gravid, bestemte de seg for å flytte selskapet ut av New York og sette opp en ny fabrikk i New Haven, Connecticut. I løpet av fem år fikk paret to barn, Marty og Elliot. Begge barna vokste opp på fabrikken til sine foreldre og begge studerte ledelse og mote ved University of Connecticut. Etter endt utdannelse kom de begge to tilbake til familiebedriften, og overbeviste sin far om at tiden var inne for å lage skjorter under sitt eget varemerke. I april 1949 ble GANT-merket lansert. Etter farenes død i 1955 overtok Gant-brødrene selskapets virksomhet.

Gant finskjorter var populære blant amerikanske, mannlige studenter på tidlig og midten av 1960-tallet. Skjortene var kjent for sin knekk og kleskrok. På 1960-tallet laget Gant egne skjorter for studentene ved Yale University. Skjortene var eksklusive for Yale og kunne ikke kjøpes utenfor universitetet. Skjortene ble en stor suksess og flere rapporterte at studenter ved Yale kjøpte ekstra skjorter som de siden solgte videre utenfor universitetet.

 

I 1968 solgte Gant-brødrene selskapet til Consolidated Foods, men forble ansatt i selskapet. I 1971 lanserte selskapet sin første sportswear-kolleksjon, og lanserte i 1974 sitt Rugger merke. I 1979 ble Gant solgt videre til klesprodusenten The Palm Beach Company, samtidig ble fabrikken i New Haven lagt ned.

 

I 1980/1981 kom Gant inn på det internasjonale markedet for fullt da Pyramid Sportswear i Sverige ble gitt rett til å designe og markedsføre Gant utenfor USA. I utgangspunktet tilbød Pyramid kun Gant i Sverige, men i løpet av få år utvidet de internasjonalt og opplevde en enorm vekst de neste 10 årene. I 1995 kjøpte Phillips-Van Heusen Gant merket i USA fra The Palm Beach Company. De hadde fått med seg suksessen i Sverige og åpnet i 1997 den aller første Gant butikken i USA. Phillips-Van Heusen solgte sin Gant virksomhet i 1999 til Pyramid Sportswear i Sverige for 71 millioner dollar.

Da Pyramid Sportswear overtok hele Gant og nå kontrollerte merkevaren over hele verden, endret selskapet navn til Gant Pyramid Aktiebolag. De fortsatte sitt arbeid for å bygge Gant til et internasjonalt varemerke og våren 2006 ble Gant et offentlig selskap og notert på Stockholmsbørsen. Gant forble på børsen fram til 2008, da den ble kjøpt av den sveitsiske detaljhandelsgruppen Maus Frères. I november 2010 var Gant tilbake der det hele startet da Maus Frères åpnet en ny Gant butikk i New Haven, Connecticut.

 

GANT på Nesttunsenteret

Året etter fikk vi også vår egen Gant butikk på Nesttunsenteret. Butikken er i dag en av de mest populære vi har på sentert. Søker du pene skjorter og sporty klær med stil er det bare å ta turen til oss. Du vil finne Gant butikken i første etasje, rett ovenfor Vinmonopolet.