Nesttun-sentrum

Nesttun er et bysentrum og nabolag i den sørlige delen av Bergen kommune i Hordaland fylke. Det ligger ca. 10 kilometer sør for Bergen sentrum. Det var sentrum av den gamle Fana kommune, som fusjonerte med Bergen i 1972, og er i dag administrasjonssenteret i Fana bydel. Nesttun sentrum inneholder to kjøpesenter, flere mindre butikker, et bibliotek og Birkeland kirke. Fana bydel har i overkant av 42.000 innbyggere og er med det den suverent største bydelen i Bergen kommune. Selv om bydelen har vokst mye de senere årene er det fortsatt godt med plass og bebyggelsen i Fana er langt mer spredt enn det man finner i andre deler av Bergen. Fana grenser til de andre bydelene Ytrebygda og Fyllingsdalen i vest, til bydelene Årstad, Bergenhus og Arna i nord, og til kommunene Os og Samnanger i sør og øst. Ytrebygda ble skilt ut som egen bydel i 1990 og har i dag sin egen administrasjon, men regnes enda som en del av Fana når det kommer til dagligtale og boligannonser etc.

Fra gammelt av, før Fana ble en del av Bergen kommune, ble bydelen delt inn i en rekke mindre bydeler. Det som i dag bare er kjent som Fana var før kjent som bydelene Storetveit, Fjøsanger, Paradis, Hop, Nesttun, Midtun, Helldalsåsen, Sædalen, Nattland, Øvsttun, Kirkebirkeland, Skjold, Smørås og Rådal. I tillegg til et levende og spennende sentrum som har beholdt sitt “bygdepreg” selv etter å ha blitt en del av Bergen kommune, kan Fana by på både Fana golfklubb, Fana stadion og Fana Folkehøgskole, kino, videregående skoler med mer. Egen lokalavis har man også, Fanaposten er i dag en av de eldste avisen i Norge med unntak av Oslo-avisene. Bydelssenteret heter Fanatorget og ligger pent til med gammel trehusbebyggelse og flere grønne lunger.

Transport
Fram til åpningen av Ulriken-tunnelen i 1964, var Nesttun en stasjon på Bergensbanen og før det var Nesttun endestasjon på det som het Nesttun-Osbanen. Denne banen stengte helt da Bergensbanen var klar til åpning i 1935. Etter langvarig byggearbeid ble de to dobbeltsporene som gikk gjennom sentrum fjernet og området ble omgjort til et gågate og sentrumspark. Etter at Fana ble en del av Bergen kommune, startet arbeidet med det som skulle bli Bergens nye bybane. I dag er transport til og fra Nesttun sentrum en lek, man kan velge seg både bybanen eller en av de mange bussene som også betjener strekningen. Hvert 10. minutt går det bane eller buss mellom Nesttun sentrum og Bergen sentrum. Tilbudet går alle dager i uken fra klokken 05.30 til 01.00. Den første delen av bybanen er 9,8 kilometer lang og går fra Bergen sentrum til Nesttun og utgjør den nordligste delen av linjen. Byparken Terminal er en transitthall i hjertet av sentrum og her kan man enkelt finne busser som betjener sentrum. Linjen løper også sørover langs Kaigaten. Sørover går linjen forbi Nygård, Florida, Bergen Universitetet før linjen går over Nygård broen før den kommer til Danmarks plass.

Skole
Det er flere skoler i umiddelbar nærhet av Nesttun sentrum. Midtun skole og Slåtthaug ungdomsskole ligger rett mot sør. Midtun skole er en grunnskole og Slåtthaug en videregående skole. Ulsmåg skole, en annen grunnskole, ligger like øst for Nesttun sentrum. De nærmeste videregående skoler er Fana gymnasium, Rudolf Steinerskolen i Bergen og Slåtthaug videregående skole, samt Bjørkåsen videregående skole, en spesialskole for døve studenter.

Nesttun sentrum har de siste årene opplevd stor vekst både hva gjelder innbyggere og nye tilbud. Vi har mye å by på og håper så mange som mulig tar turen ut til oss når det passer slik. Her kan du finne koselige kafeer, flotte særegne butikker i rolige handlegater, samt flere kjøpesenter.